Hűűű, az egekbe repít ez a savanykás, valami egzotikusan jéghideg kovászalt uborka, amint az érett belsejében rejtező leve a magokkal folyik le a számsarkán, meg a kezem szárán. Az álkapocs-csontomban érzem a könnyed roppanást, mely végigfut a koponyámon, és rezonálva visszhangzik, amint a metszőfogaim kettészelik, a zöld, ízesre érett, kellemesen lehűtött terményt. Az óriási étkezőasztalnál ülve a hétvégi ebédeknél, de akár hétköznap is, amikor van időm kényelmesen, megterítve annak rendje és módja szerint étkezni, szívesen átadom magam ennek a mennyei gyönyörnek. Szinte bármilyen nem édes főételhez el tudom viselni, sült húsokhoz, pörkölthöz, továbbá túrós tésztához, granadérmarshoz, darás tésztához, hogy a szerényebbeket is említsem. Végtére is a legtöbb a-betűvel kezdődő fogáshoz, mint A rántott csirke, A sültoldalas, A rizses hús, A tojásrántotta, és még sorolhatnám. De, csak úgy nap közben is, ha éppen a hűtőszekrény felé kanyarodva orvul rákívánok, muszáj egy ilyen zöld, csöpögő rudacskát magamba gyömöszölnöm, hogy helyre billenjen a lelki és testi békém. De, hogy ezt megtehessem, birtokunkban, sőt a hűtő készülékünkben kell folyamatosan rejtőznie ennek a csemegének. Hogy ki találta fel, nem tudom, de az élelmiszerek erjesztéses tartósítását ősidők óta ismerjük. Mindemellett rendkívül egészséges, hiszen sok természetes enzim, ásvány és vitamin megvan benne.
Ha egyszer kipróbáltuk és megkóstoltuk, akkor nem kétséges, hogy amikor lehet, kovászaljunk uborkát!
2,
TEPSIBEN KÉSZÜLT SZILVALEKVÁR
MEGSPÓROLHATJUK A FÁRASZTÓ KEVERGETÉST,HA AZ ALÁBBI MÓDON KÉSZÍTÜNK SZILVA LEKVÁRT.
VÁLOGATÁS ÉS MOSÁS UTÁN KIMAGOZZUK A SZILVÁT ÉS BELEHELYEZZÜK EGY NAGY TEPSIBE . AZ ALÁBBIBA 4.5 Kg FÉR BELE. EGYSZERRE KÉT ADAG IS BEHELYEZHETŐ.
LEGKISSEBB FOKOZATON (Sütőben) KB 4.5-5 ÓRA ALATT KEVERGETÉS NÉLKÜL KÉSZ.
A CUKROT (ÍZLÉS SZERINTI MENNYISÉG) A HARMADIK ÓRA KEZDETÉN ELÉG RÁSZÓRNI
MERT KARAMELLIZÁLÓDIK. HA ELÉG SŰRŰ AKKOR EGY KÉSHEGYNYI SZALICILT TESZÜNK BELE ÉS MÉG 10 PERCRE VISSZA TESSZÜK.
A CUKROT ÉS A SZALICILT AZÉRT EL KELL KEVERNI !!
ÜVEGEKBE RAKJUK, LEKÖTJÜK ÉS DUNSZTOLJUK.
RENGETEG ENERGIÁT SPÓRÓLHATUNK MEG AZ ÁLTAL,HOGY NEM KELL ÁLLANDÓAN OTT ÁLLNI ÉS KEVERGETNI.ÉS NEM FRÖCSKÖL !!!!
AZ ALÁBBI KÉPEKEN JÓL LÁTHATÓ AZ EREDMÉNY.
Recept és fotó :Brichta Kati és Józsi
(Évek óta így készítjük)
3,
Pangasius halfilé
Végy egy halfilét (pangasius szálkátlan).Más fajta szálkátlan is jó.
Sózd be ,tekerd be bacon szalonnával,kevés olajon süsd ki.
A burgonyát főzd meg,és olajon süsd meg
És a képek beszélnek!Pekó Mátyás receptje alapján készítettem.
4,
TÚRÓFÁNK
HOZZÁVALÓ:
25dkg túró (tehén)
Kb 20-25 dkg rétes liszt
2db tojás
1 mokkás k. szódabikarbóna
1 dob. Tejföl,pici só,1csomag vaníliás cukor reszelt citrom héja
Összedolgozod a túrót-tejfölt –tojást-és, az egyebeket, és annyi lisztet,hogy egy lágy tészta legyen. Egy órányit pihen a tészta meg a kezed és utána a kisszaggatott tésztát forró olajba,
Aranysárgára sütöd. . Ez újnyi vastagra volt nyújtva. Pikáns lekvárral ajánlott!
Jó étvágyat hozzá! Kostolót is hozzá!!